У читаоници Народне библиотеке “Ђура Јакшић”  28. марта одржано је предавање на тему “Вршњачко насиље”.

О свим категоријама вршњачког насиља, како га препознати, спречити и како превентивно деловати говорили су: Јелена Живковић, социјални радник, Лидија Животић, психолог у Средњој школи ,,Младост“ и Ненад Мичић, полицијски инспектор – одељење криминалистичке полиције у  Петровцу на Млави. О овој актуелној теми говорио је и  Влада Арсић, публициста, новинар, предавач и сарадник Фондације ,,Тијана Јурић“.

 Влада Арсић писао је за бројне новине и часописе као што су ,,Прес“, ,,Илустрована политика“, ,,Политикин забавник“, ,,Национална ревија Србије“, ревија САТ Плус… Аутор је и први уредник телевизијске серије ,,Од злата јабука“. Аутор је публицистичке књиге ,,Лопатање ђавола“ (2010) и романа ,, Изгубљене у магли“ (2012), ,,Армагедон“ (2014), ,,Бродолом“ (2014) и ,,Кад звона занеме“ (2016). Роман ,,Изгубљене у магли“ адаптиран је у радио-драму која је премијерно емитована на Другом програму Радио Београда, 2015. године.

Вршњачко насиље је тема о којој се последњих година све више и више говори. У школи се увек пронађе барем један дечак или девојчица који трпе насиље, али  и неколико насилника. Остатак групе углавном ћути јер је преплашен, не зна коме да се обрати или сматра да то и није толико страшно.

Поред тешке теме, морамо изразити задовољство сарадњом са нашим предавачима, као и бројним посетиоцима догађаја. Утисак је да не бежимо од проблема, да разговарамо о томе и да имамо довољно снаге и воље да откријемо узроке, сагледамо последице, да сви заједно као одговорни чиниоци друштва покушамо да пронађемо најбољи начин да проблем и решимо. Свако од наших предавача је о насиљу говорио из свог домена али сви су се сложили да је породица ,,лек за вршњачко насиље“.