Данас је у великој сали Културно просветног центра обележен 4. јун, дан општине Петровац на Млави. Из свима нама познатих разлога ове године није уприличена прослава, већ је свечаном академијом обележен Дан општине Петровац на Млави. Кроз свечану академију присутне званице су имали прилику да погледају промо филм општине Петровац на Млави о постугнутим резултатима у претходној години, као и културно уметнички програм.

Присутнима се прво обратио председник Скупштине општине Петровац на Млави, господин Миланче Аћимовић који се у свом говору осврнуо на изузетне резултате локалне самоуправе у протеклом периоду и захвалио свима на изутетној ангажованости и одговорности за време ванредног стања.

Након обраћања председника скупштине присутни су одгледали филм о постигнутим резултатима наше општине у у протеклој години, од прошлог Дана општине до сада. Комплетан промо филм можете погледати на линку: ОВДЕ

Одмах након промо филма пристутнима се обратио председник општине Петровац на Млави, господин Душко Нединић:

Драги суграђани, уважени одборници и већници, поштовани пријатељи,

честитам вам овај важан дан, Дан општине Петровац на Млави.

Ове године, пандемија корона вируса изменила је начин на који обично обележавамо овај свечани дан, али то никако не умањује његов значај. Напротив, ванредно стање које је сада иза нас, показало је колико смо као заједница јаки, када се држимо заједно и када смо ту једни за друге.

С тога, мислим да је сасвим пригодно да овога пута Дан општине посветимо свима који су се током ванредног стања нашли у првим редовима борбе против вируса КОВИД 19 – пре свега нашим докторима и медицинском особљу, као и осталом особљу које је током пандемије радило у болници.  Хвала вам што сте остали на својим радним местима и показали храброст и бригу за своју општину и здравље њених суграђана.  Велику захвалност дугујемо и свим волонтерима и кол центру, који су са нама били све време  и помагали нашим старијим суграђанима и људима који су били у изолацији.  Ваша помоћ и ангажовање пружали су сигурност грађанима у врло неизвесном времену. Хвала и свим донаторима и људима добре воље, који су допринели да се преброди ова криза и својим гестовима вратили веру у људе.

Живот у нашој општини није стао, и то је оно најважније. Изазов са којим смо се сусрели, сада је иза нас, а добре ствари нас тек очекују. Свесно и одговорно смо радили и радимо и даље за просперитет наше општине.  Већ четири године заједно обликујемо наш Петровац на Млави и верујем да су резултати свима видљиви.

Говорећи само о претходној години, имали сте прилику да видите да  је урађено неколико капиталних пројеката. Свакако да су најзначајнији мост у центру града, као и санација бране и водотокова у Бусуру, реконструкција крова у Средњој школи „Младост“ и реконструкција школе у Каменову која је у току.  Заиста велики подухвати, поготово ако се има у виду да је у питању инфраструктура која је деценијама била препуштена рубу времена. Иако су у питању велелепни објекти, а нарочито мост који има и естетску и симболичну важност, битно је да грађани знају да су у питању инвестиције које су урађене зарад безбедности свих нас као и генерација које тек долазе, зарад боље функционалности и на тај начин подизања квалитета живота у овој заједници. Увек смо се трудили да све сегменте обухватимо, зато се улагало и у здравство, и у просвету и социјалну и дечију заштиту. Зато смо повезивали села у општини новим путевима, али и нашу општину са другим општинама.

Ми настављамо да радимо и градимо не само за будућност, већ и за садашњост. Нас тек очекују сјајне ствари, колико већ до краја ове године. Још је неколико капиталних пројеката у плану за реализацију до краја 2020. године. Најновија вест је да је расписан тендер за изградњу пута Везичево – Златово и за реконструкцију пешачког моста преко Млаве, у парку.  У плану су још и :

  1. Реконструкција објеката Опште болнице : интерног одељења и хирургије, грудног одељења, старог грудног и изградња вешернице;
  2. Изградња Центра за социјални рад;
  3. Изградња Топлане на биомасу и топловодне мреже;
  4. Санација и рекултивација депоније и изградња трансфер станице са рециклажним двориштем;
  5. Врл