Срећан  Дан општине Петровац на Млави!

На данашњи дан, 4. јуна 1860. године, обнародовано је Решење кнеза Милоша о преименовању села Свине у Петровац, у званичним новинама Књажевства Србије. Тога дана Петровац је добио име које се одржало и до дана данашњег, са додатком –на Млави-.

Свечаном седницом Скупштине општине и отварањем пешачког моста у парку, данас је обележен Дан општине Петровац на Млави. Седница је одржана у сали Културно просветног центра, а у складу са епидемиолошким мерама. Госте су поздравили и дочекали председник општине Душко Нединић, заменик председника општине Горан Ристић и председник Скупштине општине Миланче Аћимовић. Пријему су поред званичника из наше општине присуствовали и први потпредседник Владе Републике Србије и министар просвете, науке и технолошког развоја – Бранко Ружић, Зоран Касаловић, државни секретар у Министарству просвете, науке и технолошког развоја, Давор Штефанек, председник Спортског савеза Србије, Горан Маринковић, генерални секретар Спортског савеза Србије, Зоран Костић, посебни саветник министра просвете, науке и технолошког развоја, Ђорђе Ђоковић, посебни саветник министра просвете, науке и технолошког развоја, Милета Радојевић, саветник министра просвете, науке и технолошког развоја, народна посланица Наташа Ивановић, председникa Националног савета Влаха Новица Јаношевић, председници општина и скупштина.

У наставку следи обраћање председника општине Петровац на Млави званицама:

„Поштовани министре , уважени гости, даме и господо, пријатељи општине Петровац на Млави, дозволите да вам, пре свега, пожелим искрену добродошлицу и пријатан боравак у Петровцу на Млави и да вам се свима захвалим што сте својим присуством увеличали нашу свечаност поводом Дана општине.

Желим да вам пренесем поздраве и од Александра Јокића, координатора за Браничевски и Поморавски округ Српске напредне странке – великог човека и пријатеља ове општине, уз чију смо дугогодишњи подршку много тога доброг урадили за нашу општину, а који ће нам се касније придружити.

Велика је радост када једна мала општина има пријатеље као што су министар Ружић, Спортски савез Србије који је такође данас са нама, председници општина и скупштина, председник Националног савета Влаха… „Где се пријатељски путеви стичу, ту цео свет изгледа као завичај“.

Када смо прошле године, због епидемиолошке ситуације, обележавали овај наш значајан дан у скромним условима, сви смо полагали наде да ће ова ситуација много краће трајати и да ће нам се животи убрзо вратити у нормалне токове. На жалост, и ову годину обележила је борба против ковида, али са друге стране, овај Дан општине прослављамо у много повољнијим околностима. Захваљујући нашој држави, нама је данас доступна вакцина против ове пошасти која нам је готово украла годину дана живота. Несумњиво је један тежак период за нама. Али, желим да истакнем: иако прошлог пута нисмо били скупа, подршке није недостајало. Најпре у самој општини, када су наши суграђани више пута показали хуманост на делу, храброст и слогу. Када је заједница сложна и радимо једни за друге, свака препрека се може превазићи или бар лакше поднети. Подршке није изостало ни од мојих колега из суседних општина ни од наше државе. Све је то допринело, да се претходна година лакше поднесе, али и да се фокусирамо на рад и у тренутцима када је било најтеже. А радили смо много, баш у инат овој несрећи. Имали сте прилику видети како је то изгледало код нас претходнe године, многе ствари су још започете и тек ће се видети. Можда ћу звучати нескромно, али мислим да је, говорећи о послу, добра година за нама, када се у обзир узму околности, али да нам боље године тек предстоје.

Мој тим и ја имамо визију Петровца на Млави у будућности и на томе свакодневно радимо. Желимо да Петровац на млави буде општина у којој сви грађани и млади бирају да живе, раде, инвестирају и заснивају своје породице. Желимо да будемо препознатљиви по развијеном туризму, пољопривреди и повољном амбијенту за инвестирање. Желимо и да наши грађани буду еколошки освешћени, да имамо развијене здравствене и социјалне услуге и богат и разноврстан друштвено-културни живот. Са сваким урађеним пројектом, ми смо корак ближе остварењу ове визије. Оно што је такође важно, је да је ово и визија наших суграђана, због чега смо и добили убедљиву подршку на изборима прошле године.

Данас је прави дан да будемо локал патриоте и учинимо нешто добро за нашу заједницу. То дугујемо и свим здравственим радницима који су током претходне године, давали све од себе да сачувају наше животе. Наш мото је да само заједно, ми градимо заједницу по мери свих нас.

Честитао бих добитницима награда, а свим мојим суграђанима, желим срећан Дан општине Петровац на Млави.

Живели и срећно! „

 

 

Као и сваке године , додељене су јунске награде:

Награда “4. јун” у виду  повеље  додељена је:

  1. Бранку Ружићу, првом потпредседнику Владе Републике Србије и министру просвете, науке и технолошког развоја, за допринос развоју општине Петровац на Млави.
  2. COVID амбуланти Дома здравља Петровац на Млави, за изузетне резултате у здравственој заштити грађана;
  3. Дому за децу и лица ометену у развоју “Др Никола Шуменковић” Стамница, за постигнуте резултате у раду;