У среду 25. априла свечано је обележен Дан Народне библиотеке “Ђура Јакшић”. Поред великог броја пријатеља и сарадника ове установе, директора школа и  јавних установа, завичајних писаца и других значајних личности из јавног живота наше општине, свечаности је присуствовало комплетно општинско руководство на челу са председником општине Душком Нединићем.

Посебно свечану ноту дао  је хор “Одјек” из Пожаревца чији је уметнички руководилац професор Илија Рајковић. Присутне је поздравила директорка библиотеке Јадранка Грбиновић која нас је повела у  шетњу кроз ,,Библиотеке света“, филмом којим је приказана, на сликовит начин,  историја и архитектура најпознатијих  библиотека на свету.

Као и сваке године, библиотека је наградила најактивније читаоце  у различитим категоријама за протеклу годину. Најактивнији читалац у категорији предшколског узраста је Мила Гомилановић.  У категорији нижих разреда основне школе награђен је Драган Миладиновић, а у категорији виших разреда основне школе највреднији је Павле Милутиновић. Нај читалац средњошколац је Александра Николић. У категорији грађанство Ана Јовић је понела титулу Нај читалац  а у  категорији пензионера  – Душанка Пашић . Награде је уручио председник општине господин Душко Нединић.

Успех ове установе свакако лежи у позитивној енергији и тимском раду колектива, али не смеју се заборавити и највернији сарадници, без чије несебичне подршке и помоћи ова установа не би била тако успешна. Зато су овом приликом уручене захвалнице председнику општине, представницима основних школа на територији наше општине, предшколске установе, средње школе, јавних предузећа и локалних медија.

Уз захвалност за велику подршку и свесрдну помоћ, представницима Фабрике ,,Еко степ пелет” Петровац на Млави, који су препознали праве вредности и подржавају развој културе у нашој општини, уручен је и скроман поклон.

Програм су обогатили и наши млади рецитатори, најбољи у петровачкој општини: Ђурђија Грујић и Јана Траиловић (ученице нижих разреда основне школе), Теодора Чолаковић и Ружица Стојановић (ученице виших разреда основне школе) и средњошколке Милица Цицовић, Ана Кузмановић и Анђела Николић.