У уторак, 23. априла у Петровцу на Млави свечано је обележен Дан Народне библиотеке „Ђура Јакшић“, Светски дан књиге али и 145 година од оснивања Петровачке читаонице и 55 година постојања под садашњим називом. Поред великог броја пријатеља и сарадника ове установе, директора школа и  јавних установа, завичајних писаца и других значајних личности из јавног живота наше општине, свечаности је присуствовало комплетно општинско руководство на челу са председником општине Душком Нединићем.  Свечану ноту овој свечаности дао је музички састав из Пожаревца, Нови Звучни Талас, који се представио популарним композицијама класичне музике али и обрадама страних и домаћих поп песама. Специјални гост наше библиотеке био је Др Дејан Вукићевић, библиотекар саветник у Народној библиотеци Србије, са својом ауторском изложбом „Минијатура на зрну грашка“. Реч је о 29. граду у Србији који је изложба „Минијатура на зрну грашка“ посетила, након њеног првог отварања у Народној библиотеци Србије у децембру, 2014. године. Изложбена поставка обухвата књиге микроиздања, микробиблоне, бебе, патуљке или књиге лилипуте, како их још зову, граничних димензија 100x100x100 милиметара, а које су део збирке Минијатурне књиге Народне библиотеке Србије, коју претежно чине белетристичке књиге, монографске, језички речници, мали број теолошке литературе, неколико политичких памфлета, једанаест публикација, углавном речника из читаве Европе, и то на српском, па онда на руском, француском, словеначком, мађарском, немачком и чешком.

Као и сваке године, библиотека је наградила најактивније читаоце  у различитим категоријама за протеклу годину. Програм су обогатили и  млади рецитатори, најбољи у петровачкој општини.

Успех ове установе свакако лежи у позитивној енергији и тимском раду колектива, који предводи директорка Јадранка Грбиновић, али не смеју се заборавити и највернији сарадници, без чије несебичне подршке и помоћи ова установа не би била тако успешна. Зато су овом приликом уручене захвалнице председнику општине, представницима основних школа на територији наше општине, предшколске установе, средње школе, јавних предузећа и локалних медија. Захвалност за велику подршку и свесрдну помоћ, библиотека дугује и представницима Фабрике ,,Еко степ пелет“ Петровац на Млави и предузећу „Срмекс“, који су препознали праве вредности и подржавају развој културе у нашој општини.