Данас је у Петровцу на Млави обележен „4. јун“ Дан општине Петровац на Млави. Прво је одржана  24. редовна седница Скупштине општине, а потом је програм обележавања Дана општине настављен у холу средње школе „Младост“. Испред општинског руководства бројне госте из земље и иностранства дочекали су председник општине Душко Нединић, заменик председника општине Горан Ристић као и председник Скупштине општине  Миланче Аћимовић.

На пријему су имеђу осталих биле присутне делегације Електропривреде Србије, Телекома, општина Пожаревац, Жагубица, Мало Црниће, Баточина, Кучево, Лапово, Рековац, Зрењанин, Велика Плана као и делегација из општине Пуцонци у Словенији. Од високих државних званичника свечаности су присуствовали генерални секретар председника Републике Србије Никола Селаковић и министар Министарства државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић. Након промотивног филма у коме су присутни могли да виде  најважније  активности и резултате  које је општина постигла у периоду од јуна 2017. године до данас,  присутнима се обратио председник општине Душко Нединић који је поздравио све госте а грађанима честитао Дан општине.

Поштовани….

На данашњи дан, 4. jуна 1860. године, обнародовано је Решење кнеза Милоша о преименовању села Свине у Петровац, у званичним новинама Књажевства Србије. Тога дана је Петровац добио име које се одржало и до дана данашњег са додатком – на Млави-.

Од пре две године, када су грађани указали поверење на изборима мени и мојим сарадницима, преузели смо, између осталог и одговорност да наставимо са очувањем имена Петровца и свих људи који у овој општини живе. И то јако озбиљно схватамо. Свакога дана озбиљно и посвећено радимо, са јасним циљем и визијом, а то је да наша општина што пре пређе из реда најнеразвијенијих општина у развијене.  Ми пратимо државну политику изградње путева, модернизације школства и управе, али не да би нам деца лакше отишла из земље, нити да би земље запада добиле стручне кадрове, већ да то буду разлози због којих ће са поносом остати да живе у свом месту и даље,као и да свако на свој начин доприноси развоју.

Уз ризик да звучим нескромно, нагласићу да за нас говоре дела, а не празне речи. Ми смо много тога урадили, за кратак период, о чему сведочи овај филм. Али то није све, свакога дана, ми смо ту за грађане, решавамо проблеме, примамо сугестије и критике, радимо као један ефикасан сервис грађана. Настављамо да награђујемо најбоље студенте и спортисте, славимо и пружамо подршку новорођеним бебама, помажемо социјално угроженима. Много је изазова са којима се суочавамо, процес доношења одлука није ни мало лак, иако са стране гледано, некоме може изгледати као привилегија. Али свака борба је утолико лакша, када постоји тимски рад или када осетите оптимизам међу људима.

            Ми у овој борби нисмо сами. Зато желим да изразим велику захвалност свима који нам свeсрдно помажу- најпре председнику републике, господину Александру Вучићу, Влади Републике Србије , директору Kанцеларије за управљање јавним улагањима и свим његовим сарадницима, извршном директору Путева Србије – господину Зорану Стојисављевићу,јавним предузећима и установама, колегама из других општина, а посебно општинама из наше околине. Мислим да општина Петровац на Млави никада није имала бољу сарадњу са јавним институцијама и установама. Желим да изразим и посебну захвалност, генералном секретару председника републике Србије – господину Николи Селаковићу. Уз његову подршку, разумевање и залагање, Петровац данас има Основни суд и тужилаштво. Борба, коју смо водили и у којој смо успели, да се Петровцу на Млави врати Основни суд, не би била могућа без њега. Хвала Вам!  Ово није само из куртоазије, већ, заиста, захвалност из срца. Подршка коју добијамо није само ствар привредног напретка, она је више од тога. Она значи наду, значи осећај припадности и важности. Малим срединама, каква је наша, значи заиста много. Сами, мало тога можемо, и зато колико градимо путева и мостова, бар дупло више треба да градимо пријатељстaва. А када имате јасну визију у ком правцу треба ићи, лакше ћете пронаћи пријатеље који ће вам на том путу помоћи.

            Зато као највећи израз захвалности за пружену под