Данас је у Петровцу на Млави обележен „4. јун“ Дан општине Петровац на Млави. Прво је одржана  24. редовна седница Скупштине општине, а потом је програм обележавања Дана општине настављен у холу средње школе „Младост“. Испред општинског руководства бројне госте из земље и иностранства дочекали су председник општине Душко Нединић, заменик председника општине Горан Ристић као и председник Скупштине општине  Миланче Аћимовић.

На пријему су имеђу осталих биле присутне делегације Електропривреде Србије, Телекома, општина Пожаревац, Жагубица, Мало Црниће, Баточина, Кучево, Лапово, Рековац, Зрењанин, Велика Плана као и делегација из општине Пуцонци у Словенији. Од високих државних званичника свечаности су присуствовали генерални секретар председника Републике Србије Никола Селаковић и министар Министарства државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић. Након промотивног филма у коме су присутни могли да виде  најважније  активности и резултате  које је општина постигла у периоду од јуна 2017. године до данас,  присутнима се обратио председник општине Душко Нединић који је поздравио све госте а грађанима честитао Дан општине.

Поштовани….

На данашњи дан, 4. jуна 1860. године, обнародовано је Решење кнеза Милоша о преименовању села Свине у Петровац, у званичним новинама Књажевства Србије. Тога дана је Петровац добио име које се одржало и до дана данашњег са додатком – на Млави-.

Од пре две године, када су грађани указали поверење на изборима мени и мојим сарадницима, преузели смо, између осталог и одговорност да наставимо са очувањем имена Петровца и свих људи који у овој општини живе. И то јако озбиљно схватамо. Свакога дана озбиљно и посвећено радимо, са јасним циљем и визијом, а то је да наша општина што пре пређе из реда најнеразвијенијих општина у развијене.  Ми пратимо државну политику изградње путева, модернизације школства и управе, али не да би нам деца лакше отишла из земље, нити да би земље запада добиле стручне кадрове, већ да то буду разлози због којих ће са поносом остати да живе у свом месту и даље,као и да свако на свој начин доприноси развоју.

Уз ризик да звучим нескромно, нагласићу да за нас говоре дела, а не празне речи. Ми смо много тога урадили, за кратак период, о чему сведочи овај филм. Али то није све, свакога дана, ми смо ту за грађане, решавамо проблеме, примамо сугестије и критике, радимо као један ефикасан сервис грађана. Настављамо да награђујемо најбоље студенте и спортисте, славимо и пружамо подршку новорођеним бебама, помажемо социјално угроженима. Много је изазова са којима се суочавамо, процес доношења одлука није ни мало лак, иако са стране гледано, некоме може изгледати као привилегија. Али свака борба је утолико лакша, када постоји тимски рад или када осетите оптимизам међу људима.

            Ми у овој борби нисмо сами. Зато желим да изразим велику захвалност свима који нам свeсрдно помажу- најпре председнику републике, господину Александру Вучићу, Влади Републике Србије , директору Kанцеларије за управљање јавним улагањима и свим његовим сарадницима, извршном директору Путева Србије – господину Зорану Стојисављевићу,јавним предузећима и установама, колегама из других општина, а посебно општинама из наше околине. Мислим да општина Петровац на Млави никада није имала бољу сарадњу са јавним институцијама и установама. Желим да изразим и посебну захвалност, генералном секретару председника републике Србије – господину Николи Селаковићу. Уз његову подршку, разумевање и залагање, Петровац данас има Основни суд и тужилаштво. Борба, коју смо водили и у којој смо успели, да се Петровцу на Млави врати Основни суд, не би била могућа без њега. Хвала Вам!  Ово није само из куртоазије, већ, заиста, захвалност из срца. Подршка коју добијамо није само ствар привредног напретка, она је више од тога. Она значи наду, значи осећај припадности и важности. Малим срединама, каква је наша, значи заиста много. Сами, мало тога можемо, и зато колико градимо путева и мостова, бар дупло више треба да градимо пријатељстaва. А када имате јасну визију у ком правцу треба ићи, лакше ћете пронаћи пријатеље који ће вам на том путу помоћи.

            Зато као највећи израз захвалности за пружену подршку, али и марљив рад на развоју општине, додељујемо данас повеље и признања, те с тога, честитам свим овогодишњим добитницима. Хвала вам још једном.

            На нама је да наставимо да радимо истим темпом како би следеће године славили нове и веће победе. Задатак свих нас је да се потрудимо да променимо лоше навике и стереотипе, да будемо одговорни радници, добре комшије, родитељи и супружници… То је процес који траје, али који неминовно доноси добро и зато у њему ваља истрајати.

            За крај бих додао, да све досадашње победе поклањам свом тиму, на који сам јако поносан, а посебно зато што ту има доста младих људи.  Чињеница да су остали у својој земљи, а посебно у свом месту, већ говори да су то храбри и упорни људи, а свима нама, казује да имамо будућност у коју треба веровати. Сваку грешку, а сигурно да је и тога било, одговорно преузимам на себе.

            Хвала вам свима још једном што сте увеличали овај значајан дан са нама. До нових победа, живели!“

На крају свечаности председник општине Душко Нединић уручио  је  повеље „ 4.јун“ Николи Селаковићу генералном секретару председника Републике Србије за допринос развоју општине Петровац на Млави, Зорану Стоисављевићу извршном директору ЈП „Путеви Србије“ за допринос развоју инфраструктуре у општини Петровац на Млави, Канцеларији за управљање јавним улагањима за допринос развоју општине, компанији „Еко степ пелет“ за допринос развоју и запошљавању у општини Петровац на Млави, Општој болници Петровац на Млави за изузетне резултате у здравственој заштити грађана.

Награде „4. Јун“ у виду признања  уручио је Горан Ристић, заменик председника општине и то: ФК “Бата Булић“ Бистрица за 80 година рада и постојања клуба, МЗ Рановац за допринос развоју села, ОШ „Брана Пауновић“ Рашанац за изузетне резултате у образовању. КУД „Орешковица“ за развој културе и очувања традиције“ као и рвачком клубу „Змајеви“ за изузетне резултате постигнуте у области спорта.

Награде „4. Јун“ у виду признања са новчаном наградом додељене су Даници Добросављевић, радном терапеуту, Зорану Лукићу председнику МЗ Дубочка, Славиши Рајковићу раднику СЦ „Петровац на Млави“, Сузани Милошевић раднику Општинске Управе, Зорану Вељковићу наставнику разредне наставе, Предрагу Поповићу раднику ЈКП“Паркинг сервис“ и Марку Степановићу ученику ОШ“ Жарко Зрењанин“ из Великог Лаола.

Награда „Драгутин Томашевић“ као посебан вид друштвеног признања за постигнуте резултате и достигнућа у области спорта додељена је Вукосави Ђапић- Атанацковић прослављеној атлетичарки и рекордерки, за дугогодишњи допринос афирмацији и развоју атлетике.