Смотра фолклорних ансамбала села Србије одржана је протеклог викенда по 25.пут у Кличевцу. Најуспешнији су ове године били чланови КУД-а „Орешковица“из наше општине. Друго место припало је КУД-у „Вук Караџић из Осипаонице, а треће домаћинима, КУД-у „Миленко Стојковић из Кличевца. Најбољима је плакете уручио председник Централног савеза аматера Србије Србољуб Нинковић, а захвалнице свим учесницима председник Организационог одбора Предраг Мијатовић.

Организатори СФАС-а си Министарство културе и информисања Републике Србије, град Пожаревац који је уједно и покровитељ, Савез аматера Србије, Месна заједница Кличевац и КУД „Миленко Стојковић“ из Кличевца.

О значају манифестације и очувања културног наслеђа говорио је председник Скупштине града и председник организационог одбора Предраг Мијатовић. Он је истакао да локална самоуправа увек подржава овакве смотре које представљају спој фолклора, традиције и културе. Овај фестивал има посебну вредност јер траје две и по деценије и републичког је нивоа, рекао је, а доказ који то потврђује је и све већи број учесника који долази на манифестацију да покаже своје уметничко умеће. На последњој смотри неколико стотина људи уживало је у извођењу кореографија из различитих подручја Србије.

Чланови организационог одбора СФАС-а ове године били су : Драган Живковић, Бобан Милошевић, Јелена Селић и Иван Ивановић.

У такмичарском делу наступило је десет културно-уметничких друштава. Постојбина војводе Миленка Стојковића ове године угостила је фолклорне ансамбле „Вук Караџић“ из Осипаонице, „Слога“ из Вражогрнаца, „Флоричика“ из Јабуковца, „Иван Цветковић“ из Гркиње, „Миленко Стојковић“ из Кличевца, „Дукат“ из Симићева, „Чарапанка“ из Крвавице, „Орешковица“ из Орешковице, „Јелек“ из Подунавца и „Веселија“ из Глогња.

Жири је радио у саставу: Мирјана Дробац, етномузиколог, Даница Ђокић, етнолог и Вуле Живковић, кореограф.

У ревијалном делу наступио је трубачки оркестар Дејана Јевђића.

Овогодишњи СФАС обогаћен је сајмом домаћих излагача ракије, вина, меда и рукотворина.

Честамо нашем КУД-у „Орешковица!

 

Извор: Реч народа