Корона вирус напада плућа, а први симптоми су температура, суви кашаљ и проблеми са дисањем.

Потребно је пет дана да симптоми почну да се показују, саопштили су научници, али код неких људи тај период траје и дуже.

Период инкубације вируса најчешће траје до 14 дана, наводи Светска здравствена организација (СЗО). У неким случајевима може да буде до 24 дана.

Ови симптоми не значе нужно да сте оболели од корона вируса. Слично се манифестују и други, много чешћи вируси, попут прехладе и грипа.

Највеће шансе да заражена особа пренесе вирус је управо период када се манифестују симптоми, али постоје и научна мишљења која указују са вирус шири и пре него што се те особе разболе.

У раној фази, симптоми корона вируса могу да личе на почетак прехладе или грипа.

У тежим случајевима, може довести до упале плућа, тешког акутног респираторног синдрома, отказивања органа и смрти.

Вероватније је да ће се појавити тежи симптоми код старијих људи и особа које већ имају болести попут астме и дијабетеса или кардиоваскуларних болести. Код особа са слабијим имунитетом, старијих људи и мале деце постоји могућност да овај вирус захвати ниже дисајне органе, па се може развити упала плућа или бронхитис.

Период инкубације – време између инфекције и показивања било каквих симптома – и до 14 дана, али неки истраживачи кажу да може да траје и до 24 дана.

Симптоми попут повишене температуре и отежаног дисања, не морају да указују на корона вирус. Размислите да ли сте били у контакту са неким ко до долази из угрожених подручја.

Уместо изласка из куће, препорука је да позовете лекаре, објасните им које симптоме имате и послушате њихов савет да ли је потребно да се самоизолујете или тестирате.

На сајту Министарства здравља наводе да је корона вирус и грип могуће разликовати:

„Колико год били слични, грип и корона се баш у температури и разликују. Док грип наступа нагло и температура одмах скочи и буде висока, корона се постепено развија, температура је у почетку благо повишена и полако расте, као и остали симптоми”.

Уколико ипак мислите да сте се заразили корона вирусом, позовите неки од бројева телефона које је препоручило Министарство здравља.

  • 064 8945 235 – број Министарства здравља
  • 011 2684 566 – Институт за јавно здравље „Батут
  • Завод за јавно здравље надлежан за подручје у коме живите (списак завода и бројева телефона на сајту Министарства здравља).

Доктори ће одлучити има ли потребе да се тестирате. Тестирање се обавља у националној референтној лабораторији Института Торлак.