Данас је у Великој сали  Скупштине општине Петровац на Млави одржана конференција за медије поводом актуелних проблема везаних за заштишу животне средине на подручју општине Петровац на Млави. У обраћању медијима председник општине Петровац на Млави Душко Нединић  изнео је проблеме и ставове локалне самоуправе по питању изградње мини-хидроелектрана у сливу Млаве,  напуштених паса луталица као и у фарми за узгој свиња као једном од највећих загађивача ваздуха.

“Ову прилику користим да  са вама поделим  бригу која ових дана оптерећује не само јавност наше општине, већ и великог дела Србије. Ради се, као што сте вероватно упознати, о изградњи мини хидроелектрана на речним токовима, односно, оно што нас у овој ситуацији, посебно занима, изградња мини-хидроелектранa на реци Млави на територији општине Жагубица и бране у Катастарској општини Ждрело.

Осећам моралну обавезу, да се као  председник  општине, коме сте ви, драги суграђани дали мандат да се о општини стара, обратим свима вама поводом овог питања. Поред тога, ја и као грађанин ове општине изражавам забринутост и интересовање за ово питање и делим вашу бригу.

Зато желим, да јасно и одлучно ставим до знања, да у овој општини, бар док је моја дужност да се о њој старам, а и након тога као сваки грађанин, нећу дозволити изградњу једног таквог постројења. Дакле, понављам, река Млава, која целој овој општини даје смисао, по њој смо име добили, неће бити угрожена ни на једном делу ове општине. Ја сам ових дана поносан на највећи део својих суграђана, који су се ујединили око борбе за очување природе и наше реке. Нажалост, морам са жалошћу да напоменем да ни ово питање, није заобишло мешање политике. Јако ми је криво, али неке ствари ипак треба да се назову правим именом. Један део самопрокламованих бораца за очување природе, пружао је слепу подршку  и био део странке и некадашње власти, исте оне која је жмурела док се вршило бетонирање прелива у кориту Млаве. Ово вам говорим из разлога како бисте били обазриви са киме покушавате да нађете решење. Знате, политика некад зна да буде заиста окрутна и да не преза ни од чега. Не би ваљало да већина која је заиста из правих побуда ставила ово питање на дневни ред, буде изманипулисана, зарад јефтиних политичких поена. Оно што желим да кажем је, ја сам, као и многи од вас на тој реци одрастао, најлепше ме успомене за њу везују. Управо због таквих осећања, не бих никада дозволио да Млава нестане. Али оно што такође морате знати, моје могућности су у оваквој ситуацији ограничене. Дакле, у ситуацији када је инвеститор папиролошки исправан, дозвола за изградњу мини хидроелектране сасвим уредна, када се ради о територији друге општине, ја лично, говорећи као функционер и о администрацији, немам оквира за деловање и то је чињеница и истина. Али зато, могу да станем иза вас и да вас подржим у борби за очување наше животне средине. Ја као председник, ту сам да саслушам све ваше предлоге решења овог проблема. Прихватићу савет и деловање, све док је у оквиру закона и законских решења. Ја ингеренција на територији општине Жагубица, немам и не могу да утичем.

Ово је јако озбиљна ствар. Скоро све се може поправити, али природи, ако се једном нанесе озбиљна штета, ту поправке нема, а без здраве и очуване животне средине, евентуално, неће бити ни нас. Драго ми је да видим да моји суграђани имају свест о томе, иако се и сами много пута нисмо фер односили према тој реци. Никада није касно да се ваш глас и став чују. А док сам ја председник ове општине, Локална самоуправа неће издавати никакве дозволе за изградњу мини хидроелектрана нити било каквих објеката који могу угрозити Млаву и природу.

Подсетићу вас да је крајем 2016. године, искључиво мојим залагањем од стране Србијавода прочишћен ток Млаве до моста у центру града ка Каменову, што је спречило плављење највећег броја домаћинстава приликом мајских поплава. Дакле ни ја ни мој тим немамо намеру да допустимо било шта што би нанело штету такве размере нашој животној средини. Нажалост, опет кажем, није свима стало и сада се поново налазимо у ситуацији да исправљамо нечије грешке. Инвеститор је изградњу бесправно започео, а закључак о дозволи извршења за уклањање бесправно изграђеног  објекта на Млави није спроведен. Тачка на даљи развој овог објекта, стављена је тек прошле године, када је одбачен захтев инвеститора за издавање локацијских услова за изградњу мини-хидроелектране. Мислим да вам је то довољан доказ какaв је наш став, али и наша дела.”

Млава је можда тренутно горуће питање, али још је проблема везаних за животну средину.”

Председник општине, Душко Нединић говорио је и о фарми за узгој свиња која је лоцирана између Петровца и Каменова, и која је једна од највећих загађивача ваздуха у Општини, да је формиран Савет који има за циљ дугорочно решавање проблема загађења ваздуха који потичу са поменутог објекта  и у који су укључене заинтересоване стране, невладине организације које се баве заштитом животне средине и представници локалне самоуправе. Такође, Нединић је најавио да се и ради на решавању проблема напуштених паса луталица и да ће се са конкретним предлозима врло брзо изаћи у јавност.