Поштовани суграђани,

сада кад се сезона одмора приводи крају, долази време за нови почетак и нове радне победе. Када сам већ код новог почетка, искористићу прилику да ђацима, а посебно првацима, честитам полазак у школу. Желим вам да будете добри ученици, на понос родитељима и наставницима, а да знањем које кроз школовање стекнете, обогатите и оплемените место у коме живите. Мислим да су школарци једна од категорија којој је пандемија нанела највише штете, тако да сада заиста требамо бити срећни и захвални јер су услови у којима се данас полази у школу много бољи него прошле године.  Верујем да забринутост и даље постоји, али захваљујући вакцини, епидемиолошким мерама и установљеним протоколима и методама лечења, лакше и ефикасније се носимо са ситуацијом.

Мени је заиста жао што је на мојим конференцијама још увек актуелна тема коронавирус, али просто, обавеза ми је да вас упознам са ситуацијом каква јесте. Чињеница је да је број заражених у порасту, према последњим подацима између 20 и 30 људи на дневном ниовоу се инфицира. Међу оболелима има како млађих, тако и старијих особа. Такође, међу оболелима има и вакцинисаних и ревакцинисаних особа, али оно што је евидентно је да су код таквих пацијената доста блажи симптоми односно да је у питању блажа клиничка слика. Око четрдесетак особа је на болничком лечењу, што значи да је у питању тежа клиничка слика и они се махом налазе на лечењу у Крушевцу. Ситуација је таква, да је сада сасвим извесно да ћемо поново морати да отворимо ковид одељење и у нашој болници. Капацитети у Крушевцу се попуњавају и сада то већ представља проблем за наше пацијенте који захтевају болничку негу. Сви су у приправности и ситуација се прати свакодневно. То показује озбиљност ситуације. Ја вас позивам да будемо одговорни да се штитимо колико је то могуће, ако не због нас самих, онда због деце, како им корона не би украла још једну годину школовања. Због црвене зоне у којој се наша општина налази, средња школа иде по другом моделу, односно комбинованом, по коме је један дан иде онлајн настава, а један дан настава се изводи у школи. Надам се да ће се ускоро стећи услови и за средњу школу да се одвија по првом моделу. Али у овом моменту је заиста неопходно да се не понашамо превише опуштено и да обратимо пажњу на епидемиолошке мере.

Сада бих се осврнуо на један краћи извештај о раду, као што сте већ и навикли да од мене добијате с времена на време. Поверење које сте ми указали, настојим свакодневно да оправдам. То је оно на чему инсистирам и у мом тиму, важно је знати да нико није незаменљив и да се стално има на уму да функција никоме није зацртана. С обзиром на то да ја одлучујем о саставу мог најближег тима,  ја самим тим и сносим одговорност и зато ми је јако важно да поред себе имам вредне особе, чији је фокус на послу, пројектима и развоју, а не на сплеткарењу и политиканству. Сада када је сезона одмора завршена, када смо мало ревидирали где смо и шта смо урадили, време је да се заврну рукави. Зато ћу још више инсистирати на одговорности и посвећености послу, а ко год буде био камен спотицања нашем развоју, а не подршка, за њега неће бити места у тиму.

Ја имам визију наше општине у будућности, а сваким пројектом корак смо ближе њеној реализацији. Један од важних туристичких производа општине је туристичка зона Мало Лаоле – Ждрело – Крилаш, превасходно захваљујући бањи Ждрело, која представља окосницу понуде, али такође, захваљујући  и природним потенцијалима. Идеалан положај Ждрела, на уласку у Гроњачку клисуру, неопходно је туристички активирати,а затим и уообличити читаву понуду разним садржајима. Савремено уређена пешачко – бициклистичка стаза која повезује сеоска домаћинства на потезима Бистрица – Мало Лаоле – Ждрело – Шетоње управо је део тог плана и један од битних аспеката туристичке инфрстаруктуре.

Захваљујући одличној сарадњи са министарством привреде, за коју сам се веома залагао претходних година и и захваљујући мом тиму који је и до сада успешно реализовао пројекте са овим министарством, ми ускоро приводимо крају инвестицију вредну скоро 60 милиона динара. Само неко ко је ограничен и ко нема визију ка будућности може унизити значај овог пројекта. Надам се и очекујем да ћемо врло скоро заједно прославити успешну реализацију.

Још једна добра вест је да смо отпочели са реализацијом пројекта Санација, затварање и рекултивација постојеће несанитрарне депоније „Свине“. Пројекат финансира Министарство заштите животне средине, уз наше учешће и састоји се из две фазе:

Фаза 1- обухвата активности на санацији постојећих површина депоније, затварање косина и обезбеђивање повољнијих услова за даље одлагање отпада.

Фаза 2 – обухвата све активности које подразумевају потпуно затварање и рекултивацију депоније.

Укупна вредност пројекта је око 50 милиона динара, док је учешће општине је око 17 милиона динара. У току је Јавна набавка за извођача радова и Надзорни орган. Санација депоније је ургентна потреба како са становишта заштите животне средине, тако и са становишта даљег одлагања отпада на овој локацији до изградње регионалног центра за управљање отпадом. Ово је заиста био један од приоритетних пројеката и драго ми је да смо на корак ближе решењу дугогодишњег проблема односно ургентне потребе.

Још један пројекат са којим ускоро стартујемо је санација и адаптација објекта школе “Света Михајловић” у Табановцу. Санација и адаптација објекта школе “Света Михајловић” у Табановцу допринеће побољшању услова и стандарда коришћења објекта, као и побољшању термичких карактеристика објекта, што обухвата санацију крова, лимарске радове, замену столарије,  уређење подова, зидова и плафона, термичку изолацију објекта и молерско фарбарске радове. Радови се финансирају делом из Кабинета министра без портфеља задуженог за унапређење развоја недовољно развијених општина, делом из нашег буџета. Укупна вредност радова је око 14 милиона динара. Јавна набавка за избор извођача је завршена, у току је јавна набавка за Надзорни орган. У другој половини септембра очекује се потписивање Уговора са извођачем радова и почетак радова.

Данас се завршавају радови и на антиерозивној бујичној прегради, односно брани, у насељу Добрње. Ово је још један  искорак у правцу обезбеђивања од елементарних непогода. Као што сам рекао и након полава 2018. године, учинићу све што је у мојој моћи и могућностима, да се подигне ниво безбедности од елементарних непогода. Ситуација у којој смо се нашли 2018. године нас је на тежи научила како се морамо понашати, али данас, ево, напредак је сасвим евидентан на том пољу. Дао бих само пример, да је количина падавина по метру квадратном која је пала крајем јула месеца ове године, много већа него 2018. године, а последице знатно мање. Зато сам хитно реаговао и издејствовао да се у сарадњи са Водопривредом Пожаревац, радови на брани у Добрњу изведу по хитном поступку. Наравно са природом се не можемо такмичити и изаћи као победници, али оно што могу да обећам је да ће се ова пракса подизања нивоа заштите од елементарних непогода, наставити и у будућности.

 Још једном позивам све да се понашамо одговорно, вакцинишемо и урадимо што год можемо како бисмо допринели окончању ове болести.