Поштовани суграђани, користим ову прилику да са вама поделим неке информације које су, сматрам од јавног значаја.

Верујем да су сви већ исцрпљени информацијама о корона вирусу, али моја је дужност и обавеза да вам предочим стање ствари. Ми смо имали један период када је бројчано стање оболелих било у паду и када се ситуација смирила. На жалост, бројеви поново показују пораст оболелих и у нашој општини. Наши здравствени радници нас упозоравају да се болнички капацитети поново пуне и да је повећан ризик од инфицирања ковидом. Поново смо у ситуацији да се повећао број пацијената са тежом клиничком сликом, а приметно је повећан и број младих особа које су инфициране и то са тежом клиничком сликом. Вирус је и даље најопаснији за старије особе, поготово за оне за хроничим болестима, тако да молим наше старије суграђане за додатан опрез. Иако оптимизам пружа вакцинација, ризик постоји и код особа које су вакцинисане и ревакцинисане. Зато, овим путем апелујем на све да се чувају и пазе и одговорно понашају. маске и држање дистанце су још увек најзначајнији и то не смемо сметнути са ума. Такође, немојте заборавити да се наша општина још увек налази у ванредној ситуацији  као и да је појачан инспекцијски надзор поштовања мера. Требаће времена док се вакцинацијом не успостави очекивани колективни имунитет. До тада, маске, дистанца и избегавање већих скупова су једини начуин заштите.

Желим да изнесем још један проблем за који већ неко време покушавамо да нађемо решење. У питању је повећан број паса луталица. Пре пар дана, имали смо и ситуацију да је неко везао и оставио пса, односно одбацио, на дечијем игралишту у градском парку. Овакво нехумано и неодговорно понашање је за сваку осуду и то је највећи узрок повећаног броја паса луталица у нашој општини. Поред тога што је нехумано, овакво понашање директно угрожава и безбедност наших грађана, и што је најгоре – наше деце. Иако ми као општина спроводимо чиповање и стерилизацију паса луталица, закон налаже служби да исте псе врате на исте локације, чиме се они сматрају безопасним. Међутим, много је велики прилив нових паса и то је последица искључиво неодговорног понашања власника. Оно што за сада можемо да урадимо је повећана инспекцијска контрола и лоцирање  и кажњавање неодговорних власника. Позивам и грађане, да уколико имају сазнања о оваквом неодговорном понашању, да поднесу пријаве нашој инспекцији. Ово је један од оних проблема у чијем решавању сви заједно морамо учествовати и ја се надам да ће се ситуација временом поправити. Ми свакако радимо на проналажењу додатних решења за овај проблем.

Као што сам и пре говорио, не дозвољавамо да ова ситуација и стање ствари утичу на посао који радимо, иако је корона то доста отежала. Желим да са вама поделим и добре вести, односно неке од успеха и резултата које смо постигли у претходном периоду.

Сјајна вест је да смо добили финансијску подршку Министарства привреде за  Пројекат пешачке стазе Мало Лаоле – Бања Ждрело – Горњачка клисура у укупној дужини од 5 км укупна средтства која смо добили од министарства износе 49.986.444,30 динара, док је учешће општине за укупну вредност ПДв-а 9.997.288,86 динара. Комплетну пројектну документацију, као и припрему документације за конкурисање код Министарства урадила је Туристичка организација општине Петровац на Млави. Ово је заиста велики и значајан пројекат, који ће дати додатан импулс развоју туристичке понуде у нашој општини. Пројекат ће се реализовати у три фазе:

Прва фаза која се реализује ове године је на потезу је од уласка у КО Ждрело (Царев конак) до скретања за центар села Ждрело (аутобуска станица) у дужини 2,62км и ширини од 2м. Дуж планиране трасе предвиђено је  постављање јавне лед расвете и 2 дрвена моста; такође, пројекат обухвата и постављање интерактивног тотема са информацијама о свим туристичким потенцијалима у општини и околини, као и урбаног мобилијара – клупа, корпи, информативних паноа и путоказа туристичке сигнализације. На стази ће се налазити 7 информативних табли (паноа). Оне ће бити распоређене дуж стазе, а садржаји ће се прилагодити микролокацијама, дајући туристима директан опис туристичких знаментости у непосредном окружењу, ближој и широј околини. Табле ће бити модерно дизајниране, са картографским и илустративним елементима које ће туристима преносити директну графичку слику да би лакше разумели простор и туристичке капацитете у њему. Приказе ће пратити текстуални описи на српском и енглеском језику. 

Такође, успех смо имали са још два пројекта у области здравствене заштите. Оба пројекта добијена су на Јавном конкурсу за доделу средстава прикупљених по основу одлагања кривичног гоњења, Министарства правде.

Један пројекат односи се на опремање Офталмолошке амбуланте апаратима којима се омогућава бржа и безбеднија дијагностика пацијената, а важно је напоменути и да се реализацијом овог пројекта проблем решава на „дуге стазе“ јер су добијени офталмолошки апарати најновије генерације и имају гаранцију од 10 година. Укупна вредност овог пројекта је 3.957.856,00 динара.

Други пројекат за који смо имали успеха је  набавка новог санитетског возила. Ово је такође била врло значајна ствар за нас, с обзиром на веома велики број услуга из санитетског транспорта, као и на велик број пређених километара постојећих санитетских возила. На овај начин решавамо још један проблем и унапређујемо квалитет пужања здравствених услуга  као и саму  доступност истих за велики број становника са подручја наше општине, али и  локалних гравитирајућих подручја. Вредност пројекта је 4.332.000,00 динара.

Као и увек, трудимо се и настојимо да покријемо све секторе, јер је нама све важно, као што је и свака финансијска подршка коју добијемо важна и неопходна како би се развијали. Очекујемо у наредном периоду још неке добре вести, али о том потом. Оно што претпостављам да многе занима је и реконструкција пешачког моста у парку. Могу да кажем да смо задовољни квалитетом и начином извођења радова. Проценат извршења радова на реконструкцији пешачког моста је око 75%. Тренутно се изводе радови на бетонирању коловозне плоче, у наредном периоду очекује се хидроизолација коловозне плоче и асфалтни застор на мосту. Након завршетка ових грубих грађевинских радова следи монтажа ограде моста и осветљење моста. Сви ови радови, ако временски услови буду адекватни требало би да се заврше до краја месеца. Ја захваљујем грађанима на стрпљењу и разумевању и убеђен сам да ће коначан резултат бити на свачије задовољство, корист и радост, а свакако, оно што је најважније је безбедност.

Хвала на пажњи.