Поштовани суграђани, користим ову прилику да са вама поделим неке информације које су, сматрам од јавног значаја.

Верујем да су сви већ исцрпљени информацијама о корона вирусу, али моја је дужност и обавеза да вам предочим стање ствари. Ми смо имали један период када је бројчано стање оболелих било у паду и када се ситуација смирила. На жалост, бројеви поново показују пораст оболелих и у нашој општини. Наши здравствени радници нас упозоравају да се болнички капацитети поново пуне и да је повећан ризик од инфицирања ковидом. Поново смо у ситуацији да се повећао број пацијената са тежом клиничком сликом, а приметно је повећан и број младих особа које су инфициране и то са тежом клиничком сликом. Вирус је и даље најопаснији за старије особе, поготово за оне за хроничим болестима, тако да молим наше старије суграђане за додатан опрез. Иако оптимизам пружа вакцинација, ризик постоји и код особа које су вакцинисане и ревакцинисане. Зато, овим путем апелујем на све да се чувају и пазе и одговорно понашају. маске и држање дистанце су још увек најзначајнији и то не смемо сметнути са ума. Такође, немојте заборавити да се наша општина још увек налази у ванредној ситуацији  као и да је појачан инспекцијски надзор поштовања мера. Требаће времена док се вакцинацијом не успостави очекивани колективни имунитет. До тада, маске, дистанца и избегавање већих скупова су једини начуин заштите.

Желим да изнесем још један проблем за који већ неко време покушавамо да нађемо решење. У питању је повећан број паса луталица. Пре пар дана, имали смо и ситуацију да је неко везао и оставио пса, односно одбацио, на дечијем игралишту у градском парку. Овакво нехумано и неодговорно понашање је за сваку осуду и то је највећи узрок повећаног броја паса луталица у нашој општини. Поред тога што је нехумано, овакво понашање директно угрожава и безбедност наших грађана, и што је најгоре – наше деце. Иако ми као општина спроводимо чиповање и стерилизацију паса луталица, закон налаже служби да исте псе врате на исте локације, чиме се они сматрају безопасним. Међутим, много је велики прилив нових паса и то је последица искључиво неодговорног понашања власника. Оно што за сада можемо да урадимо је повећана инспекцијска контрола и лоцирање  и кажњавање неодговорних власника. Позивам и грађане, да уколико имају сазнања о оваквом неодговорном понашању, да поднесу пријаве нашој инспекцији. Ово је један од оних проблема у чијем решавању сви заједно морамо учествовати и ја се надам да ће се ситуација временом поправити. Ми свакако радимо на проналажењу додатних решења за овај проблем.

Као што сам и пре говорио, не дозвољавамо да ова ситуација и стање ствари утичу на посао који радимо, иако је корона то доста отежала. Желим да са вама поделим и добре вести, односно неке од успеха и резултата које смо постигли у претходном периоду.

Сјајна вест је да смо добили финансијску подршку Министарства привреде за  Пројекат пешачке стазе Мало Лаоле – Бања Ждрело – Горњачка клисура у укупној дужини од 5 км укупна средтства која смо добили од министарства износе 49.986.444,30 динара, док је учешће општине за укупну вредност ПДв-а 9.997.288,86 динара. Комплетну пројектну документацију, као и припрему документације за конкурисање код Министарства урадила је Туристичка организација општине Петровац на Млави. Ово је заиста велики и значајан пројекат, који ће дати додатан импулс развоју туристичке понуде у нашој општини. Пројекат ће се реализовати у три фазе:

Прва фаза која се реализује ове године је на потезу је од уласка у КО Ждрело (Царев конак) до скретања за центар села Ждрело (аутобуска станица) у дужини 2,62км и ширини од 2м. Дуж планиране трасе предвиђено је  постављање јавне лед расвете и 2 дрвена моста; такође, пројекат обухвата и постављање интерактивног тотема са информацијама о свим туристичким потенцијалима у општини и околини, као и урбаног мобилијара – клупа, корпи, информативних паноа и путоказа туристичке сигнализације. На