На данашњој конференцији за медије председник општине Петровац на Млави Душко Нединић саопштио је:

Поштовани суграђани,

Као председник ове општине и командант општинског  Штаба за ванредне ситуације, имам обавезу да вас редовно извештавам о епидемиолошкој ситуацији у нашој општини.

Подаци којесмо добили од наше болнице, показују да је 71 особа заражена коронавирусом у нашој општини, не рачунајући кориснике Дома у Поповцу, о којима ћу посебно изнети податке. Од тог броја, 18 особа је хоспитализовано, са средњом клиничком сликом, на сву срећу нико се не налази на апаратима за вештачко дисање. 15 особа је излечено.

Број заражених је очекивано растао, али болнички капацитети се и даље успешно носе са целом ситуацијом.

Са друге стране, имамо Установу за смештај старијих и одраслих лица „Гвозден Јованчићевић“ у Великом Поповцу. Ова установа се фактички налази у изолацији с обзиром на то да је и поред свих предузетих мера, вирус ушао у установу. Нажалост, колективни центри су посебно рањиви у оваквим ситуациама и подложни брзом ширењу вируса, како међу корисницима, тако и међу запосленима. Према последњим информацијама које смо добили, 80 штићеника је позитивно на вирус КОВИД 19, а 11 запослених. Данас се очекују резултати за још 58 тестираних из ове Установе, а у току дана биће тестирано још 50, што значи да ће са данашњим даном, укупно око 90% корисника бити тестирано.

Због великог броја оболелих, а специфична популација је у питању, били смо принуђени да од Грудног одељења опште болнице у Петровцу, направимо КОВИД болницу, која је искључиво за пацијенте из овог дома. На одељењу се за сада налазе 7 особа, које су иначе дугогодишњи, хронични болесници. Штићеници, који су позитивни, а без симптома, изоловани су у посебним просторијама у самој Установи.  Нажалост, једна особа из овог дома је преминула. У питању је старије лице, које је било дугогодишњи и тежак, хронични болесник.

Такође, запослени из ове Установе, који су позитивни на вирус, налазе се у кућној изолацији. Како је број радника смањен, притисак на оне који нису позитвни и који су остали да раде је изузетно велики. И то је сада ситуација коју треба издржати и са којом се треба ности, поготово јер се очекује да тестови покажу да има још заражених. Сви запослени радне свом снагом и прековремено, под пуном опремом како би збринули штићенике. Заиста заслужују све похвале и дивљење, јер је њихов посао и без ове епидемије тежак, али и племенит.

Директори, како Дома, тако и болнице, у сталном су контакту са ресорним министарствима, редовно их извештавају о ситуацији, тако да и са те стране имамо подршку уколико буде неопходна.

Апелујемо на све да се строго придржвају прописаних мера, поготово ношења маски у затвореном простору и изолације уколико је неопходно. Иако већина заражених из наше општине нема тежу клиничку слику, све је више случајева са средњом, за коју је неопходна хоспитализација.

Желим вам да останете здрави и безбедни.”