Поводом тренутне епидемиолошке ситуације у општини Петровац на Млави, данас је одржана конференција за медије  на којој се обратила Христина Ђорђевић, шеф кабинета председника општине Петровац на Млави.

“Поштовани суграђани,

 С обзиром на то да је Кризни штаб за сузбијање заразне болести КОВИД 19 одржао ванредну седницу 31. августа и донео закључке који се тичу поштовања примене епидемиолошких мера и да је наша ЈЛС добила јуче допис од Владе Републике Србије о неопходном пооштравању контроле спровођења мера, имамо дужност и обавезу да се обратимо нашим суграђанима и још једном подсетимо све на важност поштовања мера.

У наредном периоду, може се очекивати појачана контрола и казнена политика правних, али и физичких лица по питању придржавања мера. Због тога, молимо све наше суграђане да се строго придржавају прописаних мера и протокола. Ношење маски и држање дистанце и даље су најефикаснији начин у спречавању ширења заразе. Кризни штаб је донео одлуку да је максимално дозвољени број особа на јавним окупљањима у отвореном и затвореном простору повећан са 10 на 30 особа. Донета је и одлука да се рад угоститељских објеката који имају башту продужава до 01.00 час после поноћи, наравано уз придржавање свих мера прописаних Законом и Уредбама.

Ми се сада налазимо у једној специфичној ситуацији, јер је евидентно да мере попуштају, али се одговорност самим тим преноси на нас саме. Посебно је осетљива ситуација сада, када су школе почеле са радом. Дакле, сви морамо имати на уму колико је важно да полазак али и боравак деце у школи буде што безбеднији. Због тога је сада, можда и више него у протеклом периоду важно придржавање мера које је прописао Кризни штаб. Поред тога, важно је придржавање и школских протокола, али и савесно понашање како се, у случају појаве инфекције, зараза не би проширила.

Велику одговорност имамо према деци, јер су доста већ пропустили због периода када школе нису радиле и  не смемо дозволити да се њихов повратак у школске клупе угрози.  Председник општине, као Командант кризног штаба, редовно прати ситуацију и одржава комуникацију са надлежним службама, али и Полицијом, Судом и школама. Тако да је, и са те стране контрола појачана, како би, полазак деце у школу био што безбеднији. На наше велико задовољство,  компанија Galenica Pharmacy, донирала је свим ученицима са наше територије заштитне маске. Заиста је за сваку похвалу, што смо и током најтежих тренутака од проглашења пандемије  имали подршку приватног сектора и што даље компаније које су друштвено одговорне, имају осећај за прави тренутак када треба да прискоче у помоћ.

Дакле, сада никако није време за опуштање,те још једном молимо све наше суграђане да остану доследни и савесни као до сада.

Искористићу ову прилику и да подсетим још једном све наше суграђане који су заинтересовани за увођење прикључака за гас, да се пријаве што раније, како се процес гасификације не би успоравао. Сада нас очекују радови у ширем центру града, по негде и  измене режима саобраћаја, тако да молим све за разумевање и стрпљење. Све додатне информације могу се добити лично  у општинској управи, у канцеларији број 26 или позивом на 332 722, као и на број мобилног телефона који је доступан на сајту општине и у медијима.”