У среду 18. априла  у Великој сали општине Петровац на Млави одржана конференција за медије поводом доношења новог Закона о трансфузијској медицини, који ће са применом отпочети 1.1.2019. године. Примена новог закона доноси и неке промене, па се тако на нивоу целе земље крв више неће давати појединачно у болници или групно на акцијама у фирмама или установама, како би се ризик од преноса хепатитиса или ХИВ-а смањио на најмању могућу меру. Присутнима су се обратили председник општине Душко Нединић, Ивана Родић начелница одељења за мотивацију и организацију давалаца крви, Института за трансфузију крви, секретар Црвеног крста општине Петровац на Млави, Мома Станимировић и др Биљана Јевремовић, који је позвао све грађане да наставе са добровољним давањем крви и изразио задовољство досадашњим одзивом грађана:

 

Пре него што вас детаљније упознамо са новим одредбама закона, искористићу ову прилику да позовем све наше суграђане да наставе са добровољним давањем крви као и до сада. Према подацима које поседује наш Црвени крст, који је до сада и организовао акције овог типа, грађани наше општине су  се у задовољавајућем броју одазивали добровољним давањима, наравно , увек може и више. Посебно треба да будемо поносни, што је велики удео младих у оваквим акцијама, што значи да и ми као родитељи, образовне установе и Црвени крст раде добар посао у васпитању омладине, учећи их колико је хуманост важна. Развијање такве свести код омладине је посебно значајна у смислу стварања једн базе као  и одржавања броја добровољних давалаца крви. На крају бих само желео да све  подсетим, да се једним давањем крви могу спасити чак три живота, и још једном да позовем све грађане који су у могућности, наставе са добровољним давањем и на тај начин учине велико добро људима у својој заједници и шире.”

 

Након председника, медијима се обратила Ивана Родић, начелница одељења за мотивацију и организацију давалаца крви, Института за трансфузију крви која је објаснила нов систем прикупљања. Главна новина је да ће уместо досадашњих 47 болничких банака крви и трансфузиолошких служби, убудуће постојати само четири центра за прикупљање, обраду, тестирање и дистрибуцију крви и то у Београду, Новом Саду, Нишу и Крагујевцу, који ће радити са најсавременијом опремом и ПСР системом за тестирање крви.
Централизација прикупљања не треба да брине грађане, јер се планско прикупљање већ спроводи у великом броју земаља, а дистрибуција крви наставиће се равномерно као и до сада.

 

Секретар Црвеног крста општине Петровац на Млави, Мома Станимировић, обавестио је грађане, да ће се добровољно давање крви обављати сваке прве среде у месецу од 09:00 до 15:00 часова у просторијама Црвеног крста, осим у мају, јер је због празника померено за 09.05.2018. године.

Истог дана је одржана и акција добровољног давања крви у Средњој школи “Младост” којој се одазвао велики број матураната, дајући  позитиван пример друштвено одговорног понашања свима у нашој заједници.