Поштовани суграђани,
На седници општинског већа која је одржана 8. марта усвојен је и годишњи извештај о раду председника, који треба да потврди и скупштина која ће сутра бити одржана. Као што сте већ и навикли, трудим се да редовно обавештавам јавност о свом раду, тако да је ово добра прилика, да пред вас изнесем досадашње резултате. Суштина мог обраћања je транспарентност и да ви као јавност будете упознати са информацијама о политици, програмима и активностима ове власти, како бисте имали тачне и проверене информације и у складу са тим доносили изборе и одлучивали када за то дође време, односно сада већ у априлу.
Желим да вас подсетим да смо и претходне године захваљујући добрим и сврсисходним предлозима пројеката, али и одличној сарадњи са министарствима, успели да добијемо финансијску подршку за реализацију неколико капиталних пројеката. На жалост и целе прошле године налазили смо се вртлогу короне, али као што сам и тада рекао, сав мој труд и целог мог тима био је уложен и усмерен ка развоју општине, ка повлачењу што је више могуће финансијских средстава из Београда. А верујте када кажем да није увек лако, јер је и нас лично погађала цела ситуација, сви ми имамо породице и блиске особе које су се суочавале са ковидом. Готово да није било особе коју је ковид заобишао, а на жалост неки су борбу и изгубили. Требало је сачувати разум и уједно радити више него икад. Међутим, ја чврсто верујем да сваки труд мора дати резултате. И углавном, највећи део планираних ствари је и реализован. Желео бих да вас подсетим да је почетак прошле године обележио историјски тренутак за нашу општину. Крајем јануара, постигнут је споразум о преносу права својине некадашњег војног комплекса „Јован Шербановић“ са Републичком дирекцијом за имовину. Овим уговором Општина је постала власник 8,10ха градског грађевинског земљишта. Овај споразум је од изузетног значаја и отвара ново поглавље у привредном развоју наше општине. Могућности су бројне, и знам да су очекивања велика и да је прошло годину дана, па неко може и питати, где је инвеститор и где је тај развој о коме говориш? Али за све добре ствари треба времена. Ово је шанса која се добија једном у неколико деценија и мора се изузетно пажљиво размотрити. И да будем потпуно искрен, до сада је могло неколико пута бити решено. Али, ја нисам председник општине који гледа свој лични интерес нити испуњавам жеље и задовољавам појединачне, ситне интересе зарад краткорочних политичких поена. Ово није био ни кратак ни лак процес. Заиста је изискивао много залагања, енергије и посвећености, преговарачких вештина… Е сада је потребно дупло више памети, да се од овога направи права ствар, мотор развоја општине. Испитујемо опције, анализирамо, консултујемо се и верујем да ћемо у неком тренутку донети праву одлуку. Ми смо инфраструктурно поставили општину на здраву основу, показали смо небројено пута да смо озбиљан и поуздан партнер, остало је само да сачекамо праву прилику.
Важан део развојног процеса општине представља сектор туризма. Мислим да смо ту добили један нови импулс који се сада већ може осетити. 2021. годину је обележио пораст у односу на претходну годину. Бањска места су у Србији 2021. забележила повећање броја туриста за 29 одсто, а планинска места за 20 одсто. Туристички локалитети „Млавске терме“ у Ждрелу, Горњачка клисура, село Бистрица и наша мала „Хомољска Света Гора“ допринели су да у 2021. години остваримо велике резултате и поред пандемије. Број ноћења је у односу на 2020. годину повећан за 66 %. Нечег доброг и од пандемије, због затворености многих земаља, туристи су обилазили пределе који до сада нису били посећени у овом броју, и због тога се поред промоције радило на побољшању туристичке инфраструктуре и квалитету саме понуде. Уочивши овај тренд још у 2020. години, у марту 2021. отпочели смо са реализацијом пројекта „Унапређење услова за развој туризма у општини Петровац на Млави“. У оквиру овог пројекта у новембру је завршена изградња прве фазе пешачке стазе Мало Лаоле-Бања Ждрело-Горњачка клисура у дужини од 2.620м. Пројекат је рађен са циљем унапређења безбедности свих учесника у саобраћају, којих је све више због повећаног обима посетилаца „Бање Ждрело“, смешт