Народна библиотека ,,Ђура Јакшић” организовала је 2. децембра промоцију романа ,,Лов на висоравни” професора Мирољуба Милановића. И месец децембар је у Народној библиотеци „ Ђура Јакшић“ отпочео садржајима из културе. Овога пута,  било је то књижевно вече посвећено професору Мирољубу Милановићу, тачније, представљен је његов роман „ Лов на висоравни“ ( 2015). Треба рећи да је овај роман прошле године био у најужем избору за НИН-ову награду, а да је добитник Скерлићеве награде за 2016. год. као најбољи роман. Поред наведеног романа, Мирољуб Милановић  аутор је следећих дела: „ Одлагање смрти“( 1976.), „Ветрењак“ ( 2001.) , „ Маслачак“ ( 2004.) – реч је о збиркама приповедака, као и „ Пола века ћутања“ ( 2012.), делу које је критички осврт на српску прозу 20. века, а дело „ Писци отпора“( 2012.)  представља избор текстова о словенским писцима који су се бавили проблемом тираније владајућег режима.

Треба рећи и то, да се Мирољуб Милановић у књижевности јавља још 1970. год. и то приповетком „ Воз“, и она је исте године добила прву награду листа „ Политика“ за најбољу кратку причу. За  дело „Ветрењак“, професор је добитник  награде „ Дрво живота“, а за „Пола века ћутања“ припала му је књижевна  награда „ Госпођин вир“.Мирољуб Милановић, иначе професор књижевности, завршио је Филолошки факултет у Београду на групи српска књижевност и језик, и био је дугогодишњи професор петровачке гимназије „ Младост“.О роману „ Лов на висоравни“ у петровачкој библиотеци, говорили су Александар Лукић и Милисав Миленковић, писци и књижевни критичари.

У свом роману, професор Милановић се бави питањем власти и њеног смисла. Он на хумористичко- сатиричан начин слика прилике у једној српској паланци где сви који нешто у њеном животу значе живе у ишчекивању тога када ће узнапредовати у каријери. Они не презају ни од чега. Једини од кога имају страх је Председник, а заплет настаје онда када неко други устрељује јелена Капиталца који је био намењен управо Председнику…Креће хајка, сви лове а бивају уловљени…

Александар Лукић је у свом излагању о делу рекао, да у лику Председника Мирољуб Милановић слика режим који врло наликује режиму Јосипа Броз и дело види само у оквуру тих граница, док Милисав Миленковић каже да је професор Мирољуб отишао корак даље и у лику Председника дао модел универзалног диктатора…

Вече је протекло у пријатној атмосфери и лепом дружењу са нашим драгим професором и писцем. Вече је водила Виолета Миливојевић, професор књижевности и библиотекар, а као узоран домаћин показала се Јадранка Грбиновић, директор. Она је у свом излагању истакла, да нарочито разумевање Библиотека има и  имаће увек, управо за завичајне писце који су својеврсно „благо завичаја“.