У петак 15. марта са почетком од 19 часова у Завичајном музеју Петровац на Млави свечано ће бити отворена изложба цртежа „Портрети глумаца“ из Легата Драгана Савића, насталих као визуелно и публицистичко сведочанство између 1950-их и 1970-их година на страницама листа „Борба“.Посетиоци ће имати прилику да погледају више од сто радова изведених у различитим цртачким техникама, на којима су представљени доајени југословенске позоришне и филмске сцене, као и светски глумци.

Драган Савић припада кругу важнијих илустратора и карикатуриста који су обележили другу половину прошлог века, али је он своје идеје и свој стваралачки израз реализовао на више поља, кроз разнолико и богато уметничко деловање. Опус овог уметника чији је један део Завичајни музеј Петровац на Млави добио на поклон, по жељи Савићеве супруге Даринке Узелац, броји више од хиљаду оргиналних радова: скица, цртежа, илустрација, карикатура и слика, као и личних предмета, рукописа и фотографија.

Селекција радова за изложбу портрета глумаца представља само полазну тачку за даље проучавање и обраду његовог стваралаштва, презентацију и популаризацију овог светски признатог и награђиваног уметника. Због обимности, публици ће Легат Драгана Савића бити представљен у сегментима по темама које су карактеристичне за његово стваралаштво.

Овом изложбом Завичајни музеј узима учешћа у програму 10. Смотре глумачких остварења „Гулини дани“, а  нови лого ове манифестације настао је на основуједног од цртежа Драгана Савића на коме је представљен овај глумац.