У галерији Завичајног музеја у Петровцу на Млави отворена је изложба „ Пјер Крижанић – цртежи и карикатуре“ ауторке Марије Радисавчевић Раковић. Реч је о избору Пјерових радова сачуваним у Збирци Уметничке галерије „Надежда Петровић” из Чачка са којом Завичајни музеј у Петровцу на Млави наставља успешну сарадњу. Изложба је уприличена поводом почетка манифестације „Стрип 9. трип“ која се у Завичајном музеју одржава по четврти пут, у сећање на личност и дело Божидара Боже Веселиновића, чувеног илустратора и стрип цртача 70-их и 80-их година прошлога века, чији се легат чува у Завичајном музеју.
Карикатуре и цртежи Пјера Крижанића представљају стваралаштво једног од најзначајнијих представника југословенске уметничке сцене, нарочито по питању карикатура. Изложба је подељена у три сегмента: Југословенски парадокси, Против фашизма и Да вам се представим, који обухватају карикатуре настале у међуратном и послератном периоду, и који омогућавају сагледавање доминантних тема у Пјеровом стваралаштву.
Тематика представљених карикатура креће се у распону од сложених процеса југословенских друштвено-политичких прилика до дешавања на међународној политичкој сцени и интересних политика које су водиле велике светске силе. Као врсни хроничар једног времена, Крижанић је остварио импресивну галерију ликова, те портретним карикатурама представља политичаре, књижевнике, филозофе, уметнике итд. како наводи ауторка изложбе.
У оквиру поставке посетиоци ће моћи да погледају и принтове карикатура које је Пјер Крижанић објављивао у листу „Политика“, као и документарни филм „Између два краља“ из 1959. године редитеља Здравка Велимировића.
Изложбу су отворили Дарко Стокић, историчар уметности и Марија Радисавчевић Раковић историчар уметности и кустос Уметничке галерије „Надежда Петровић“ из Чачка, а за посетиоце је отворена до 18. маја 2017. године.