У присуству министарке привреде Анђелке Атансковић, председника општине Душка Нединића, в.д. директора ЈП „Србијашуме“  Игора Брауновића, поверенице за родну равноправност Бранкице Јанковић, представника Привредне коморе Србије, Електродистрибуције Србије, удружења „Обновљиви извори енергије Србије“, и руководства компаније капацитета 1МW  „ЕКО СТЕП Пеллет“ ДОО, јуче је свечано отворена соларна електрана  у овој фабрици.

Компанија„ЕКО СТЕП Пеллет“ ДОО тиме  је постала прва српска фабрика, која је направила соларну електрану по новом закону, са свим дозволама, условима и закључила уговор о потпуном снабдевању са нето обрачуном као „купац – произвођач“ са снабдевачем ЈП “Електродистрибуција Србије“-ЕПС Снабдевање.

Изграђена соларна електране према пројектованим условима и софтверској претпоставци би требало да произведе годишње око 1.300.000 кWх. Како је досадашња потрошња фабрике била око 5.900.000кWх може се закључити да ће уштеда бити око 22% на годишњем нову. Свакако је значајније што ће компанија као друштвено одговорна учествовати у смањењу емисије штетних гасова (ЦО2) за 1.100 тона годишње.

Целокупан појекат трајао је дуже од годину дана јер је „ЕКО СТЕП Пеллет“ као друшвено одговорна фирме урадила све по закону и према јасно дефинисаним корацима у реализацији оваквих планова. Све је почело почетком 2021. године, када је донета одлука о електроенергетској независности и унапређењу пословања кроз зелену енергију. Прво је направљена пројектно техничка документација према законским могућностима, односоно одобреној снази од стране ЈП “Електродистрибуција Србије“. Након израде пројектно-техничке документације на основу услова за пројектовање и прикључење добијена је грађевинска дозвола. Потом је договорено извођење радова са предузећем „ЕНЕЛ ПС“ из Београда као лидером изградње соларних система на Балкану.   Инвеститор затим уговара стручни надзор са предузећем „НИК Електро“ из Петровца на Млави које је реализацију пројекта пратило из дана у дан.

Током реализације пројекта, предузеће „ЕНЕЛ ПС“ је уградило 2.000 панела са највећим степеном ватроотпорности и појединачне снаге од 550W што даје укупни капацитет од 1.100 кWп који су повезани у одговарајуће стрингове ДЦ кабловима класе А на 10 соларних инвертора најсавременије технологије, појединачног капацитета 100кW наизменичне снаге сваког од инвертора, што је укупно 1МW наизменичне електричне енергије на предаји у систем. Инвертори, су преко бакарних АЦ каблова до Главног разводног ормана – ГРО – ФНЕ који је спољен у паралелни рад са ГРО фабрике. Овакав паралелни склоп је повезан на примо-предајно постројење које је новоизграђено и повезано са постојећом трафостаницом преко које се напаја фабрика и преко које се вишкови ел. енргије, враћају у систем. Према добијеним условима од стране јавног мрежног оператера изграђено је најсавременије примопредајно постројење, које се контролише даљински из неколико диспечарских центара јавног оператера преко даљинске контроле и СЦАДЕ електроенергетског система Србије.

Фабрика пелета,  Еко степ пеллет , која годишње производи  34.000 тона  100% буковог пелета, сада производи и сопствену електричну енергију.

Овога не би било да није било новог Закона о обновљивим изворима енергије који је  дао могућност  да фабрика  производи електричну енергију за сопствене потребе, уз поштовање свих закона о заштити животне средине. Захваљујући  сопствено произведеној зеленој енергији сада ће производња 34.000 тона пелета годишње ,  са ове локације бити пласирано  на тржиште као  потпуно еколошки производ, енергетски ефикасан, по највишим стандардима, са максималним искоришћењем.