У среду 24. априла 2019. године, гост Народне библиотеке „Ђура Јакшић“ у Петровцу на Млави био је Арно Гујон, француски хуманиста, оснивач и директор француске невладине организације „Солидарност за Косово“. Организација „Солидарност за Косово” од оснивања је допремила помоћ у више од 30 конвоја у вредности већој од милион и по евра, организовала 12 пројеката, сарађује са Епархијом рашко-призренском и има тридесетак волонтера. Помоћ овој организацији у Француској пружа 8.000 донатора.

Арно Гујон је рођен у Француској 1985. године. 2015. године добио је српско држављанство, добитник је Златне медаље за изузетне заслуге у области хуманитарног рада, носилац је Ордена Светог Саве првог степена, Ордена Светог Владике Николаја, Повеље Витеза Светосавског пацифизма због хуманитарног рада на Косову и Метохији.

Гујон је објавио књигу „Сви моји путеви воде у Србију”, коју је овом приликом представио нашој публици. У књизи објашњава разлоге оснивања хуманитарне организације „Солидарност за Косово” и ангажовања око помоћи Србима у енклавама на Косову.

Вече су, нумерама на француском и српском језику, улепшали Кристина Модрлановић, Сара Ристић и Алекса Фрајт, ученици другог разреда Музичке школе „Божидар Трудић“, одељење у Петровцу на Млави, смер соло-певања у класи професорке Маријане Радосављевић, под клавирском пратњом професорке Александре Дачић.

У разговору са представницима општинског руководства, Арно Гујон је најавио наставак сарадње као и обилазак наше општине. Том приликом, пригодне поклоне  А. Гујону уручили су заменик председника општине Горан Ристић и директорка библиотеке Јадранка Грбиновић.

“Будућност зависи од нас, она зависи од нас самих, од наших малих корака које чинимо сваки дан” поручио је Гујон у препуној читаоници Народне библиотеке „Ђура Јакшић“.