Као и претходних година, у Петровцу на Млави обележена је Европска Ноћ музеја у оквиру манифестације „Музеји Србије 10 дана од 10 до 10“. Завичајни музеј је традиционално главни носилац програма  за Ноћ музеја у Петровцу на Млави, а од 2014. године и иницијатор сарадње са сродним установама културе и удружењима грађана који својим активностима те вечери у петровачкој вароши културни програм чини занимљивијим и динамичнијим.

Ове 2017. године, богатим садржајем на 4 локације кроз 5 програма петровчанима су се представили:

Завичајни музеј Петровац на Млави, у којем је отворена мултимедијалана докуметнарно-историјска изложба „Женска раденичка школа у Петровцу на Млави“, чији су аутори проф.арх Слободан Данко Селинкић и кустос петровачког музеја Милан Јенић. Изложбу је отворила директорка Завичајног музеја Жаклина Перић у присуству бројних сарадника који су помогли реализацији ове изложбе која ће у музеју бити отворена до 20. јуна. Изложба приказује историјат и значај који је та школа има у првој половини прошлог века, а посебно место дато је самој згради као вредном архитектонском делу које је имало значајну  улогу у изградњи визуелног грађанског идентитета Петровца на Млави с почетка 20. века, а која је нажалост срушена 1980. године. Овом изложбом аутори су желели да оживе и сачувају сећање на то. И овај пут у музеју су се својим традиционалним специјалитетима домаће кухиње представиле чланице Удружења жена „Старчевљанке.“ Занимљиво је и то да је публика имала прилике да види и моделе ђачких униформи какве су се носиле у Женским раденичким школама 20-их година прошлог века, а које су на отварању изложбе носиле Анђела Ристић и Невена Милорадовић, док их је на гитари пратила Сташа Станојловић.

У Народној библиотеци „Ђура Јакшић“, која је ове 2017. године главни партнер Завичајног музеја у реализацији програма , како за Европску ноћ музеја , тако и за читаву манифестацију „Музеји Србије 10 дана од 10 до 10“, представљена је изложба СТРИПА у оквиру које су посетиоци имали прилике да погледају изложбу стрип цртежа Спасоја Кулаузова, као и богату колекцију стрип издања и књига о стрипу коју поседује петровачка библиотека.

На платоу испред петровачке библиотеке, Удружене гљивара и љубитеља природе „Вилино коло“ представили су посетиоцима изложбу гљива са ових простора.

Одред избиђача „Млава“ из Петровца на Млави, као највернији и најстарији сарадник Завичајног музеја, сада већ традиционално и учесник у Ноћи музеја, и ове године своје чланове и суграђане обрадовао је богатом изложбом хране „Укуси из целог света“. Ове 2017. године петровачки извиђачи су спремили богати програм дегустације и окупили велики број посетилаца у својим просторијама у Павиљону Старе основне школе.

У Галерији „Круг“ посетиоци су могли да погледају тек отворену изложбу Пролећни ликовни салон, на којем су се по 23. пут прдставили уметници Удружења ликовних уметника Петровац.

Овим богатим и садржајним програмом Петровац на Млави се и ове 2017. године успешно уписао у мапу музеја који широм Европе обележавају Ноћ музеја.